fredag 17 augusti 2007

Städning av bokhylla

Tiden har hunnit i fatt min bokhylla. Den rymmer inte mer. Skall något nytt in måste något gammalt bort. Det är en generös hylla. Flera sektioner och ett djup på 40 cm. Den rymmer således flera lager, minst 2 och t o m 3 om det är pocket. Lite opraktiskt att inte se mer än yttersta lagret men man får leta.

Nu skulle det emellertid rensas och då kommer allt dolt fram i ljuset. Inte oväntat hade hustrun och jag inte samma uppfattning om vad som borde/kunde avvaras. En del litteratur är ju klassiker och måste bara få finnas kvar. Annat är förknippat med minnen och måste sparas av den anledningen. Hustrun har fått för sig att det som sparas enbart skall vara sådan litteratur som kan läsas igen inom en snar framtid. För mig räcker det att de finns där om andan skulle falla på 2022.

Där fanns Hawaii av James Michener. Inköpt på American Bookstore i Athen 1977 för 176 Drachmer. Den boken följde mig under tågluffen genom Grekland och vidare till Italien och så småningom hem. Den första i raden av Michenerböcker om olika länders historia. Nu finns ett knippe till i hyllan, Polen Mexico, Sydafrika, Palestina etc. Ett utmärkt sätt att ta till sig olika länders historia. Måste sparas.

Där fanns det lilla häftet om Nordahl Grieg. Utgivet i Verdandis skriftserie 1944 och inköpt på antikvariat någonstans jag inte minns. Nordahl Grieg den norske journalisten och författaren som dog när han följde med ett bomplan i en räd mot Berlin 1942. Häftet är ju så litet att det inte tar någon plats och en sådan norsk hjälte måste ha sin plats i hyllan. Jag hittar dock inte hans bok om Spanien, Ännu är världen ung.

Där fanns B Travens böcker om Mexicos indianer. Populär Historia skrev i sitt senaste nummer om denne tyskamerikanske författare som inte till 100 % blev identifierad. Troligen var det samma person som kallades Ret Marut som levde i München under och strax efter första värdskriget. Han mest kända verk är Sierra Madres skatt på vilken det gjorts film med Bogart i huvudrollen. Där har vi kopplingen till bilden. Traven måste givetvis sparas.

Där fanns Maxim Gorkijs självbiografiska verk i tre delar. En av Rysslands stora författare som vittnar om tiden före och efter revolutionen. Han föll som många andra i onåd hos Stalin under trettiotalet och avled mystiskt efter att ha blivit satt i husarrest. Klassiker - måste sparas.

Lite kom vi dock överens om att göra oss av med. En del annat kan mellanlagras i garaget. Böcker av Sidney Sheldon och liknande är ju inte intressanta som sparobjekt. STF:s årsböcker ser snygga ut i hyllan men har hittils inte lästs och kommer troligen att förbli olästa. Alla uddaböcker som följde med Bra Böckers lexikon. Bort sådant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Här i göteborg har vi gett oss in i ett betydligt mer svårlöst projekt; avskaffa bokhyllan helt! För närvarande ligger alla böcker och skräpar på vardagsrumsbordet :)

Bogey sa...

Blir inte det lite svårstädat. Eller har ni avskaffat även städningen?

Anonym sa...

Den där Michener-hsitorien får mig osökt att tänka på Kapuscinskis "På resa med Herodotos". Den är ett lysande verk att fylla ett av de nya hålen med. Såtillvida den inte redan finns där, det vill säga.

Bogey sa...

Tack för tipset. Den finns inte i hyllan än, men kan hamna där inom kort. Den finns i pocket nu. Måste tänka på det begränsade hyllutrymmet.