söndag 5 augusti 2007

Single malt

I bland vill man pröva något nytt. Tänja på gränserna och inte bara gå på i gamla hjulspår. Hjulspår som vad det gäller Single malt stavas Islay. Jag har provat lite Highland och Speyside som fått godkänt betyg, t ex Dalmore och Glendronach. Nu har jag även provat den här på bilden, varom om man på whiskyguiden.se kan läsa följande:

"Tamnavulin distillery byggdes 1966 av Invergordon Distillers Ltd som 1993 sålde destilleriet till Whyte & MacKay Distillers. Tamnavulin betyder på Gaeliska 'Den lilla kullen med kvarnen'. Kvarnen som åsyftas är numera ombyggd till ett besökscenter. Det är ett tämligen modernt och effektivt destilleri men inte speciellt vackert då de flesta byggnader är av grå betong. Det lysande undantaget är besökscentret. En intressant detalj är att Tamnavulin är det enda destilleri som ligger bredvid floden Livet. 1996 lades destilleriet i malpåse."

En whisky som inte längre produceras måste ju provas innan den försvinner från marknaden. Vad kan man då säga om produkten. Den smakar inte rök, och ej heller sötma från sherryfatslagring, Den har inga toner av äpplen och päron, inga russinaromer. Den smakar helt enkelt sprit. Lika grå som dess produktionsbyggnader. Den får bli min bjudwhisky för gäster utan känslig whiskynäsa.

Inga kommentarer: