fredag 23 februari 2007

Survival of the fittest

Det pågår en debatt om könens nedärvda genetiska egenskaper. En (kvinnlig) forskare anför att det finns skillnader i könens hjärnor som gör att kvinnor är mer lämpade att ta hand om barn m m. Män är å andra sidan mer lämpade att se till att brödfödan kommer hem. Ungefär så har jag uppfattat budskapet.

Detta påstående, för vilken vetenskaplig grund åberopas, är synnerligen provocerande för många. Det har jag svårt att förstå. Jag tycker att det låter som gammal hederlig evolutionsteori. Det naturliga urvalet. Historien har gynnat kvinnor med vårdande egenskaper, liksom den har gynnat män med goda jägaregenskaper, förmågan att dra i hop resurser till familjen. Personer med dessa egenskaper har haft större möjligheter att bilda familj och föra vidare sina genetiska egenskaper. Det förvånar inte mig på något sätt att forskningen finner dessa skillnader mellan könen.

Frågan är ju hur vi vill ha det i vårt nuvarande och vårt framtida samhälle+ Vill vi ha mer jämställdhet eller skall vi låta det vara som det är? Faktumet att kvinnor måste jobba hårdare än män för att lyckas i arbetslivet är ju kändsedan länge. På samma sätt måste män jobba hårdare än kvinnor för att lyckas i familjelivet. Det man inte har naturlig fallenhet för kräver ju mer arbete helt klart.

Med tiden kommer vi att finna andra skillnader och likheter mellan könen. Vi har fått ett annat naturligt urval utifrån de egenskaper som premieras. Fast det tar väl några tusen år till.

2 kommentarer:

Anonym sa...

en anledning till att dahlström håller fast vid sina märkliga teorier kan ju vara att aftonbladet nog skulle toppa med KÖNAVBÖN om hon ändrade sig ^^

Bogey sa...

År du möjligen en dold göteborgare, med de ordvändningarna?