söndag 6 december 2009

Don Guiseppe "Peppino" Diana

Det började med Danilo Dolci. Via honom hittade jag på Peppe Impastato. När jag letade efter material om honom stötte jag på en tredje hjälte, Don Guiseppe "Peppino" Diana.

Peppino Diana född 1958 växte upp i camorraland i Casal de Principe en stad norr om Neapel. Han läste teologi vid seminariet i Posilippo och vigdes till präst 1982. Han kom 1989 åter till hemstaden för att tjänstgöra i församlingen San Nicola di Bari.

Peppe Diana var modern präst som verkade bland folket och engagerade sig i deras vardag. Han såg hur camorrans grepp om stadens näringar förslavade dess befolkning. Camorran ledd av Francesco Schiavone (Sandokan) var involverad i alla viktiga verksamheter.

Peppino Diana började öppet kritisera camorran i sin hemstad. Inför julen 1991 lät han i samtliga kyrkor i Casal de Principe distibuera ett manifest där han uppmanade kyrkan att agera mot camorran. Ingen kritiserar dock camorran ostraffat. Den 19 mars 1994 (f ö Peppinos födelsedag) stod han i sakristian i sin kyrka för att förbereda mässan. Två yngre män klev in i sakristian och med fyra skott, varav två i huvudet ändades Peppino Dianas liv.

Mordet väckte reaktioner och beskrivs som en väckarklocka för opinionen mot den organiserade brottsligheten. Camorratrogna media försökte förgäves svärta ner Diana. Han påstods själv ha haft samröre med camorran, och ha blivit avslöjad i sängen med två kvinnor. Camorran vill sprida bilden av att vara accepterad av befolkningen. En person som Diana måste således avväpnas och förminskas.

Roberto Saviano skriver i sin bok Gomorra ett helt kapitel om don Peppino Diana. I Expressen finns detta publicerat som utdrag. Saviano är själv uppväxt i samma stad som Diana. Han var bara 15 år när mordet skedde, men har i efter hand förstått betydelsen av mordet. Han skriver också att den smutskastning som Diana utsattes för är ett typiskt beteende för camorran. Smutskastningen misslyckades och slog tillbaka på dem själva. Peppino Dianas minne lever och vårdas. Det finns förslag på han att han skall helgonförklaras av påven. Han har egen sida i Facebook, och tjänar allmänt som inspiration för andra som gör motstånd mot den organiserade brottsligheten i Italien.


Inga kommentarer: