måndag 30 november 2009

Giuseppe "Peppino" Impastato

Guiseppe "Peppino" Impastato föddes 1948 i en familj som var djupt involverad i den sicilianska maffian. Fadern Luigi Impastato var nära vän med maffiabossen Gaetano Badalamenti, capo för maffian i Peppinos hemstad Cinisi i Palermoprovinsen.

Peppinos ingifte morbror Cesare Mazella var även han en högt uppsatt maffioso, medlem i kommissionen, vars syfte var att lösa konflikter mellan olika maffiafamiljer. Mazella blev själv offer för en sådan konflikt. I början av 1960-talet blev heroinsmuggling till USA en ny gren i maffians affärsverksamhet. Det var en lönsam bransch där flera familjer var inblandade. Mazella hamnade på fel sida i en konflikt som hade sin inledning i ett försök att sälja ett heroinparti som hade för låg vikt. Han sprängdes till småbitar av en bilbomb 1963. Händelsen skakade den då 15-årige Peppino, och den skall ha varit orsaken till att han så småningom bröt med sin familj, och tog avstånd från maffian.

Peppino Impastato grundade 1965 ett nyhetsbrev, L´idea socialista, och anslöt sig till partiet PSIUP, (Italienska socialistpartiet för proletär enighet). Han engagerade sig som stöd till de jordbrukare vars mark expropierades när den 3:e landningsbanan vid Palermos flygfält skulle byggas. Han grundade tillsammans med andra 1975 en kulturförening i sin hemstad. Föreningen anordnade debatter, konserter och teaterföreställningar. Föreningen startade även en radiostation, Radio Aut. I dagliga sändningar häcklade Peppino lokala makthavare, både politiker och maffialedare. Speciellt drev han med Tano Seduto, Sitting Bully härskare i Mafiopoli. Det var givetvis den lokala capon Gaetano Badalamenti som avsågs.

Peppino kandiderade för sitt parti i kommunalvalet i Cinisi 1978. Han dödades under valkampanjen av en bomb. I tidningarna anklagades Peppino för att ha tillhört de röda brigaderna och att ha misslyckats vid ett sprängattentat. Senare hävdades det att han begått självmord. Först 1996 sedan en "botgörare" berättat sanningen kunde en seriös brottsutredning inledas. Det var givetvis Tano Badalamenti som stod bakom mordet. Han dömdes 2001 för detta och andra brott till livstids fängelse.

Peppino Impastatos liv har blivit film. I cento passi (De hundra stegen) kom 2000. Namnet kommer av att det var just hundra steg mellan familjen Impastatos hus och Tano Badalamentis palats. Hans liv är även förlaga till TV-serien La Piovra 7 (Bläckfisken), där en ung man tar avstånd från sin maffiafamilj och startar en satirisk radiokanal. Det finns även en hemsida om Peppino. Den är på italienska vilket jag inte förstår så mycket av. Det framgår dock med tydlighet att minnet av Peppino vårdas alltjämt.

Inga kommentarer: