måndag 26 oktober 2009

Riga the Beerreport

Det dracks givetvis local beer när vi var i Riga, och nu tänkte jag skriva lite om mina ölupplevelser. Letterna har en gammal ölkultur. De har t ex norra Europas äldsta ännu existerande bryggeri, Cesu Alus, som öppnades 1590. Det här med att dricka vodka är ett senare påfund, en kultur som kommit från öst.

Det blev ingen Cesu, men väl en knippe andra goda lageröl. Ljus lager som heter gaisais och mörk lager som heter tumsais.

Aldaris är ett av de större bryggerierna i Riga. Jag drack både den vanliga gaisais på flaska och en luksusvariant från fat. Relativt lättdrucken lager av hyfsad kvalitet.

Det blev även en Lacplesis tumsais, som påminner om Falcons Bayerska. Lacplesis betyder björndödaren, vilket är en hjältegestalt i den lettiska mytologin. Några björnar lär dock inte den ölen dräpa.

Det blev några fler ljusa öl, rätt lika till smak och utseende. Tervetes och Piebalgas från Riga. Uzavas från Ventspils och en Bauskas Alus från staden Bauskas. Det är helt godkända matdrycker. Ingen kraftigare beska men långt från menlösa.

För den som gillar svartöl finns även en baltisk porter i flera varianter. Mer om lettisk öl finns att läsa här.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Hej,

Jag heter Henrik och arbetar som frilansjournalist. På uppdrag av Allers Förlag håller jag nu på att sondera marknaden i "jakten" på veckotidningsläsare. Nästa nummer av Allers personaltidning har temat: "Våra älskade veckotidningar" och då är tanken att vi ska porträttera några trogna läsare.

Jag upptäckte att du kommenterat en blogg (http://innandufanns.blogg.se/2009/april/ah-tisdag.html) och såg då att du läser Hemmets Veckotidning. Gör du det regelbundet? Om ja, har du i sådana fall tid, lust och möjlighet att ställa upp på en intervju om detta?

Återkom gärna. Jag nås enklast på henrik.lenngren@telia.com.

mvh,
/Henrik
www.henriklenngren.com

Bogey sa...

Nej, jag är ingen trogen läsare av veckotidningar. Av min bloggkommentar framgår det att jag läser tidningen hos min mor, och henne besöker jag kanske 1-2 gånger/år. Så jag är nog inget lämpligt intervjuoffer.

Det är fascinerande vad en bloggkommentar kan leda till. Lycka till med ditt arbete.