fredag 30 oktober 2009

Lettlands ockupanter del 1

Lettland och Baltikum i stort har alltid varit populärt för olika invaderande herrefolk. Riga är med sin skyddade hamn i utloppet av Daugava en central punkt för handel. Vikingarna, såväl danska som svenska reste i österled ner längs Daugava. Bärnstenshandeln letade sig också ner denna väg, och från östern kom andra varor.

på 1100-talet började tyska köpmän anlända till Riga. Den bördiga åkermarken väckte intresse för kolonisation. De barbariska letterna behövde kristnas, de levde i synd och Albert von Buxhövden från Bremen erhöll påvens bulla för att föra korståg mot de stackars hedningarna. Han lät bygga en fästning vid Rigas utlopp och detta räknas som stadens tillblivelse. Albert instiftade även Svärdsriddarorden. Det var en orden som påminde om Tempelriddarorden. Unga ogifta män svor en ed att följa en kristen moral och bekämpa de otrogna. Otrogna fanns det gott om. De fyra lettiska stammar som urspungligen bebodde området gav sig inte så lätt (lett :-)

1282 anslöt sig Riga till Hansan. Detta innebär för Riga ett ökat välstånd genom en utvidgad handel. De särpräglade lagerhusen som finns i alla Hansastäder finns även i Riga. Det på bilden är dock av senare datum. Dannensternhuset byggdes på 1600-talet av en holländsk köpman. Det har samma dubbla funktion av att vara både bostadshus och lagerbyggnad.

Det tyska inflytande kom att bestå även när andra herrar som svenskar och polacker erövrade landet. Tyskbaltiska adelsmän dominerade på landsbygden och i Riga och andra städer hade tyska köpmän stor makt. Det tyska inflytandet skulle bestå ända fram till andra världskriget.

Inga kommentarer: