lördag 31 oktober 2009

Lettlands ockupanter del 2

Efter Martin Luthers reformation 1522 övergick en majoritet av den lettiska befolkningen till protestantismen. Biskopen i Riga förlorade makt och den Tyska orden som Svärdsriddarorden gått upp i hade tappat en stor del av sina riddare, som blivit jordbrukande adelsmän.

Ryssland avancerade från öster, och för att möta detta hot allierade sig biskopen av Riga med det polsk-litauiska riket. Riga påtvingades därmed polskt styre och katolicism. När den gregorianska kalendern skulle införas 1584 utbröt uppror bland befolkningen.

År 1600 utbröt krig mellan Polen och Sverige. Detta var en direkt följd av tronföljdsstriden mellan Sigismund och hertig Karl. Sigismund som var polsk kung hade ärvt den svenska kungakronan från sin far Johann III när han dog 1592. Ständerna i Sverige ville dock inte ha katolsk kung på tronen och han lyckades inte tillträda befattningen. Efter flera slag mellan Sigismund och hertigen med respektive anhängare i såväl Sverige som Finland beslöt ständerna att avsätta Sigismund. Hans omyndige son Vladislav erbjöds kungatronen om Sigismund gick med på att sonen skulle uppfostras i den evangeliska (protestantiska) läran. Hertig Karl lät sammankalla ständerna i februari 1600. Då inget svar erhållits från Sigismund utsåg riksdagen hertigen till kung Karl XI.

Kriget inleddes med att Karl XI anföll polska Livland från Estland. I början av detta andra polska krig som pågick från och till under 29 år, var de polsk-litauiska härarna till att börja med de mest framgångsrika. Krigslyckan vände sedan över till svensk favör och 1621 kunde Gustav II Adolf, som efterträtt sin far 1611, rida in genom svenskporten i Riga (bilden).

Den svenska tiden som varade fram till 1710 betraktas som en relativt lycklig era i den lettiska historien. Det kan hända att minnen bleknar, med hänsyn till mer närtida förtryckare som satt djupare spår. Det finns dock en del objektiva tecken på att det rådde en relativ frihet under dessa år. Svenskarna var ju som majoriteten av letterna protestanter. Handeln växte, skolor och sjukhus inrättades och bibeln översattes till lettiska. Ett universitet inrättades i Tartu (Dorpat) 1632 i nuvarande Estland. Riga var den största staden i det svenska riket. Ryssland anföll staden 1656 men slogs tillbaka. Därefter följde en period på 50 år av fred och välstånd.

Inga kommentarer: