lördag 1 augusti 2009

Strandfürdö

Om en 13-årig badentusiast ingår i resesällskapet och dagstemperaturen tenderar att dra sig över 35-strecket, krävs en viss anpassning av turistandet. Det fick bli sevärdhet på förmiddagen och bad på eftermiddagen.

Ungrarna kan det här med bad. Jag har ju tidigare skrivit om badliv i Budapest på bloggen. Då handlade det mest om det ungrarna kallar för gyógyfürdö, eller inomhusbad. Den här gången blev det strandfürdö, utomhusbad. Vi prövade på två sådana, Dagaly och Palatinus.

Dagalybadet är störst med totalt 12 pooler. Palatinus har bara sju, men är väl så bra som sin storebror. Eller som 13-åringen uttryckte det: Dagaly hade bäst termalbad, men ingen vågmaskin och rundsaken var mycket häftigare på Palatinus. Rundsaken är en avgränsad del av bassängen där sprutmunstycken sätter fart på vattnet så man flyter med runt. Vågmaskinen som syns på bilden körs en gång i timmen under fem minuter. Någon säger något på ungerska i högtalarna och sen ringer en klocka. Då springer alla till bassängen med vågmaskin. Lite väl häftiga vågor för senior, men 13-åringen behärskade tekniken till fulländning.

Termalbadet på Palatinus var ombyggt sedan sist. Ny kakelbeklädnad och ingen svaveldoft. Jag vet inte om det var detta som skrämt iväg de äldre gentlemän som spelade schack, när jag var där senast (= 1979). Båda epiteten återfanns dock i Dagalybadets termalbad, svaveldoft och schackspelare.

Att bada utomhusbad är för ungraren ofta en heldagssyssla. Mat finns att köpa, hamburgare, korv, langost etc. Man kan t o m få sig en god pilsner eller två på badens serveringar.

Dagalybadet ligger på Pestsidan strax norr om Arpad híd. Buss 133 passerar badet på sin färd från Lehel tér till Arpad híds metrostation. Palatinusbadet ligger på Margaretaön och det når man med buss 26 som avgår från Östra stationen Nyugati pu, med ändhållplats nämnda Arpad híd. På återfärden tjänar man tid om man byter till spårvagn redan vid Margaretabron. 26:an tar sig en koves på Budasidan innan den går över bron till Pest. Mer om baden i Budapest finner du här.

Inga kommentarer: