onsdag 23 juli 2008

Ronda

Ronda var första anhalten för vår resa. Efter att ha hämtat ut bagage och hyrbil lämnade vi Malagaområdet med alla turistförorter och gav oss av upp i bergen. Vägen mot Ronda är relativt nyligen moderniserad. Breddad men fortfarande för kurvig för fortkörning. Vår hastighet var tydligen inte tillräcklig för ortsborna för vi blev omkörda så fort möjlighet fanns och i bland även när möjligheten inte fanns.

Fram kom vi dock till denna pärla i de andalusiska bergen. Bron ni ser på bilden är den nya bron som förbinder den äldsta delen av staden med den mer moderna. Nya bron byggdes på 1700-talet. Det finns även en gammal bro, samt en romersk. Romarna skall ha varit de första som byggde bro över floden Tajo.

Från den här bron skall den republikanska sidan ha kastat ut Francoanhängare under det spanska inbördeskriget. Republikanerna tog i början av kriget makten i staden och gjorde på det här sättet sig av med sina motståndare. Händelsen finns med, utan att den relateras till Ronda, i Hemingways bok Klockan klämtar för dig, och även i filmen som gjordes 1943 baserad på boken. Det är Pilar (spelad av Katarina Paxinou som fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll) som berättar om den opålitlige gerillaledaren Pablos bakgrund. Han skall i sin hemstad ha lett republikanerna och tagit initiativet till "utkastningen". Gary Cooper spelar i filmen den amerikanske läraren som med sina kunskaper i sprängning skall spränga en bro för den republikanska regeringens räkning i samband med en offensiv mot falangisterna. Ingrid Bergman spelar den spanska flickan Maria som förälskar sig i Cooper. Filmen är huvudsakligen inspelad i Sierra Nevada. (USA inte Sierra Nevada i Spanien). Kort före den här inspelningen hade Ingrid Bergman spelat in en annan berömd film, Casablanca, med Humphrey Bogart.

Inga kommentarer: