fredag 9 oktober 2009

LMS The Ronnie Lane Mobile Studio

Ronnie Lane är en av mina favoritbrittpoppare. Både som basist, sångare och låtskrivare först i The Small Faces och senare i The Faces, och som soloartist. Ni som följt min blogg vet att jag skrivit om honom tidigare, både här och där. Ett smakprov på hans musik kan du få här. Den fina balladen Annie.

Ronnie Lane köpte 1972 en Airstream husvagn från USA. Han lät en ljudtekniker i bekantskapskretsen, Ron Nevison, inreda husvagnen. Ut åkte den tidigare inredningen - in åkte den tidens analoga högteknologi, med bl a en 16-kanalers bandspelare.

Ronnies tanke bakom den mobila studion var att skapa inspelningsmöjligheter för sina soloprojekt. Han hade tröttnat på turnerandet med Faces, och blivit diagnostiserad med MS. Han hoppade av bandet 1973. Första projektet i LMS var soloplattan Anymore for Anymore 1974. Därefter spelades One for the Road med Ronnie Lane's Slim Chance Band in. Det är konvolutet till den skivan som syns på bilden. Bakom bandet syns LMS.

Snart började andra brittiska musiker att vilja använda studion. Kompisen Pete Townsend bestämde att The Who's rockopera Quadrophenia skulle spelas in här. Även LP:n The Who by Numbers spelades in i LMS. Det följdes av flera, Led Zeppelin använde LMS för sin Physical Graffiti och Eric Clapton spelade in Rainbow Concert.

LMS kom att bli brittisk musikhistoria. Ett gäng entusiaster har sett till att LMS bevarats för eftervärlden. Den har restaurerats och används nu i diverse evenemang. Givetvis används nutida sociala media för att hålla intresset levande. Det finns en Facebookgrupp, som jag tycker du skall bli medlem i. Det vill säga om du har samma typ av nördintressen som jag.

Inga kommentarer: