måndag 19 oktober 2009

Art Noveau

Art Noveau eller som det kallas i Tyskland och de nordiska länderna Jugend, är en stilart inom arkitektur, design och konsthantverk, som hade sin storhetsperiod runt sekelskiftet. Stilarten var en reaktion på tidigare klassiska stilar. I jugendsstilen saknas symmetritänkande, vilket ger en större frihet. Husfasaderna pryddes av ornamentik ofta hämtad från växtriket eller människans anatomi.

I Riga finns hela stadsdelar med hus i Art Noveau. Den här byggnaden finns på Elisabeta Iela och är en av de mest avbildade. Det finns dock många mer. Riga var runt sekelskiftet en rik stad. Den var den största utskeppningshamnen i Tsarryssland och dess 3:e största stad. Framför allt var det virke som fraktades från Rigas hamn. Handeln gav rikedomar åt vissa som lät bygga stenhus i den för tiden rådande byggnadsstilen.

Husen har sedan blivit kvar i stor utsträckning. Riga klarade sig relativt väl från bombningar under kriget Under Sovjettiden fanns inte pengar för några större stadsbyggnadsprojekt och det rivningsraseri som rådde i t ex Sverige på 60- och 70-talen klarade man sig från. Däremot fick husen ofta förfalla i brist på underhåll. Nu strömmar åter friskt kapital in i landet och flera av de gamla sekelskiftespärlorna har blivit återställda i sitt ursprungliga skick.

Inga kommentarer: