tisdag 19 maj 2009

Allt om Whisky 2/2009

Allt om Whisky nr 2 2009 anlände idag. Tidskriften som utkommer med fyra nr/år är alltid en välkommen nyhet när den kommer. Mycket ny whisky och öl- information och inspiration.

I detta nummer bjuds på en whiskyodysse över världen. Vi får bl a besöka Australiens egen whiskyö Tasmanien. Givetvis besöks även destillerier i whiskyns moderland. Edradour, ett av de minsta destillerierna har en mycket spännande historia. Det grundades redan 1825 som ett producentkollektiv. Det har sedan dess haft ett flertal ägare. 1933 övertog William Whitely Edradour. Han ägde ett flertal blendedmärken och exporterade bl a till USA under förbudstiden. Hans kontaktman där var maffioson Frank Costello som skall ha stått modell till Don Corleones maffiafigur i Gudfadern. Ett av de märken Whitely ägde var Kings Ransom. Det var den whisky som serverades vid Potsdamkonferensen då andra bossar bestämde hur Tyskland skulle delas upp efter andra världskrigets slut.

I nummer ett hade tidskiften ett tema om belgisk öl. I det här numret är det Tyskland som får besök. Ett land som redan på 1500-talet införde reinheitsgebot (renhetslag) för att reglera ölproduktionen är givetvis ett seriöst producentland. Tysklands olika ölsorter presenteras liksom flera producenter som Bitburger, Spaten och Becks.

Juuls whiskybutik i Köpenhamn får ett besök och sortimentet provas av två represententer från Stockholm Whisky Entusiasts.

Det bjuds även på musik i det här numret. Dels i form av en bifogad CD med The Psychosomatic Cowboys. Bandmedlemmen Rob Cederlid driver krogen Saddle & Sabre med ett av landets bästa bourbonutbud enligt AoW. David Mortimer-Hawkins skriver dessutom om whiskymusik. Han tycker inte om poängsättning vare sig det gäller musik eller whisky. Däremot rekommenderar han musik med lämplig whisky att dricka till. Fair to Midland avnjuts bäst med en bra Mortlach, och till Seasick Steve rekommenderar han en äldre Springbank. Jag har inte hunnit prova den kombinationen då dessa märken inte finns i mitt sortiment. Musiken låter i alla fall lockande. Ni som har Spotify kan lyssna här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Saddle & Sabre kan varmt rekommenderas. Bra Bourbon, musik och öl.
Hade en av mina största ölupplevelser där, i en av sadlarna vid baren, när jag drack en Gonzo Imperial Porter från tappen.