fredag 20 mars 2009

Spring Ale

Med solen i ögonen och dropp från taken blir man sugen på en Spring Ale, en våröl. Oppigårds senaste produkt måste provas. Blir dock en besvikelse. Visst finns det beska i botten som i alla Oppigårdare, men jag efterlyser det där vårfriska citrusdoftande. Det är en rätt slätstruken dryck, som inte lämnar efter sig några ljuva minnen.

Nästa vecka kommer dock ett säkert kort i den Oppigårdska leken. Oppigårds Easter Ale lanseras den 23 mars tillsammans med ytterligare 10 andra påsköl. Utifrån förra årets erfarenheter väljer jag ut ytterligare två produkter, Blåkulla en mörk lager från Gamla Slottskällans bryggeri och Pumpviken Påsköl en ale från Nynäshamns Ångbryggeri. Bland nykomlingarna finns ytterligare en spännande ale, Easter Booster från Sigtuna Brygghus.

Sedan dröjer det inte länge till april månads nyheter. Där finns en hel del skojigt att prova. Slovakisk och estnisk pilsner, ett mörkt veteöl från Spaten och en India Pale Ale från Fullers för att nämna några. Det ser trots kvällens besvikelse ut som det blir en ypperlig vårsäsong på ölfronten.

Uppdate 2009-03-28: Läs Göran Winberghs test av påsköl i Aftonbladet. Kräver plusmedlemskap, men det har du väl. Han har några andra favoriter men mina får 4 resp. tre plus. Easter Booster får dock inga goda rekommendationer.

Uppdate II 2009-03-28: Äntligen!! Rättvisan segrar till slut.

Uppdate III 2009-08-28: Fullers India Pale Ale får en bred lansering. Den kommer att finnas även på min lilla ort. Visserligen bara 36 flaskor, så det gäller att hänga på låset vid säljstart 1 april. OBS inget skämt. Man skämtar inte om IPA.

3 kommentarer:

Z sa...

Fullers India Pale Ale kanske kan vara nåt för vår källare?

Har Bogey besökt ölmässan i Söderbärke?

Måste ta mig dit nästa gång.

Bogey sa...

Fullers IPA är nog ett lämpligt lagringsobjekt. Importören Arvid Nordqvist skriver att den är bottle conditioned, d v s den fortsätter att utvecklas på flaskan. Det kan hända att du måste bege dig till Falun för att få tag på den. Det är bara Falun i det här länet som får alla nyheter.

Söderbärke ölfestival är ännu outforskad, men den bör ju besökas. Om inte jag minns fel så ligger den mitt i sommaren och då händer ju så mycket annat som konkurrerar.

Z sa...

Läge att lägga beslag på ett gäng sådana isåfall.

Söderbärkes ölmässa ska visst vara bra sägs det. Men som du säger en dum tid.