måndag 17 mars 2008

Påsköl II

Nu har jag provsmakat 5 av årets påsköl. Min favorit från förra året,Oppigårds Easter Ale, står sig väl detta år även med ny humlesort. Det finns dock två påsköl som i år slår även denna utmärkta produkt.

På bilden ses Blåkulla. En lager av bayersk typ, d v s gjord på rostad malt. Den väljer jag som matdryck. En mycket god balans mellan beska och sötma, där smaken inte tar över hela gommen utan lämnar lite utrymme till påskmaten.
Det är Slottskällans bryggeri i Uppsala som lyckats ännu en gång. Nr 1293, 22,50 för 50 cl.

En ale som faktisk klår Oppigårds i år är Pumpviken Påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri. En stark smakupplevelse, som passar bäst efter maten. Nr 1282, 28,50 för 50 cl.

Jämtlands bryggeri når inte upp till sina vanliga höjder. Årets påsköl är medioker, inte alls vad vi gourmeter är vana vid. Måste man välja kan denna i år väljas bort.

Ett öl som definitivt kan väljas bort är Three Hearts Påskebrygd. En lokalpatriot måste här med sorg i hjärtat konstatera att Halmstads stolthet, Krönleins bryggeri, i år lanserat en produkt som fläckar bryggeriets ära. Brunt diskvatten utan någon som helst smak.

Inga kommentarer: