torsdag 6 november 2008

En svart Barack till Vita huset

En väntad seger i presidentvalet. Även om marginalen kanske blev större än förväntat. Barack Obama lyckades mobilisera väljare som vanligtvis inte röstar. Han lyckades nå unga väljare, inte enbart genom sitt budskap utan även sättet han förmedlade det på. Nyhetsbrev på e-mail, facebook och bloggar.

Stora förväntningar på change ställs nu på Obama. Samtidigt har han många svåra nötter att knäcka. Finanskrisens verkningar, en underbalanserad statsbudget och inte minst krigen i Irak och Afghanistan

Det är en historisk händelse av stora mått att en afro-amerikan nu kommer att beträda presidentposten. Det är en knapp mansålder sedan färgade förvägrades högskoleutbildning. Själv är Obama utbildad jurist vid det prestigefyllda Harvard. Han kanske inte är helt representativ för Amerikas färgade befolkning. Han är uppväxt med mor och morföräldrar i en vit medelklassfamilj. Det kanske kan förklara varför han fick så stort stöd även av demokraternas vita valmanskår.

Hur som helst är det bra med change på den amerikanska presidentposten. Bra för Amerikas folk, och bra för världen. De 8 år som George W Bush suttit vid makten har varit förödande för världssamhället.

Inga kommentarer: