måndag 7 januari 2008

Karl Friedrich May

Är det någon mer än jag som minns apachehövdingen Winnetou och hans vän Old Shatterhand? Hjältarna från Karl Mays böcker.

När jag var 11 - 12 år var jag en av hemortens flitigaste biblioteksbesökare. På den tid när folkbiblioteket låg i källarvåningen under posten och sedermera flyttade till nybygda lokaler i sparbankshuset. Pensionerade folkskolläraren Karlström härskade över lånedisken och vid minst ett tillfälle när jag laddat med en 10 - 12 titlar ville han begränsa utlåningen. Det var för mycket, jag skulle aldrig orka läsa ut alla. 12 böcker på en vecka var dock ingen match på den tiden. Det var Biggles, Tvillingdeckarna, Jules Verne, James Fennimore Cooper, Hornblower, Enid Blyton m m m m och just Karl Mays Böcker oim Vilda Västern.

Karl Friedrich May var tysk. Han föddes i Sachsen 1842 och utbildade sig till lärare. Lärarkarriären blev dock väldigt kort. Han anklagades för stöld av ett fickur från en kollega. En anklagelse som han förnekade, men som ledde till att han blev av med rätten att undervisa. Hans sägs då ha fått ett nervöst sammanbrott och gjorde sig skyldig till flera småstölder och bedrägerier. Han blev dömd till fängelse och det är under fängelsevistelsen som han började skriva. Hans första bok publicerades 1875, men det är först 1892 med första boken om Winnetou som han slår igenom för en större publik.

Winnetou är den kloke apachehövding som blir blodsbroder med den tyskättade trappern Old Shatterhand. Han rider på hästen Iltschi som betyder vind och har ett dubbelpipigt gevär med silverinläggningar i kolven. Old Shatterhand är Mays alter ego. Han rider på Iltschis broder Halatlia, Blixten. Hans beväpning är två berömda gevär, Björndödaren och Henrystudsaren, som kan skjuta 25 skott utan omladdning. Winnetou och Old Shatterhand är ädla hjältar som slåss mot såväl vita skurkar som mer ondsinta indianer. Karl May hade aldrig satt sin fot i Amerika när han började skriva de här böckerna. Med hjälp av kartor och reseberättelser kombinerat med kreativitet och fantasi kunde han dock ge livfulla skildringar av Vilda Västern.

Karl May avled 1912. Han hann med att besöka Nordamerika 1908. Han skrev en mängd andra böcker, men är främst ihågkommen för trilogin om Winnetou, som även blivit filmatiserad. Det finns t ex en serie böcker som utspelar sig i öst, i Ottomanska Riket. Där heter hjälten Kara Ben Nemsi. Det finns sedan 1969 ett Karl Maysällskap i Tyskland vars syfte är lyfta fram hans författarskap. Sällskapet har t o m en hemsida med sidor översatta till svenska.

Jag blev påmind om Winnetouböckerna när vi var på semester i Tyskland 2006. Vi bodde två nätter på vandrarhem i Bad Segeberg, en liten stad utanför Lübeck. När vi var där pågick de årliga Karl Mayspelen, stadens stora turistattraktion. Det är en friluftsteater baserad på Winnetouböckerna, som spelas under helgerna från slutet av juni till början av september. Vi hade inte tillfälle att se teatern men staden var full av indian- och cowboyklädda barn och vuxna.

Inga kommentarer: