onsdag 30 januari 2008

Inspirationsläsning

Inför vårens resa till Krakow läser jag polskt. Om Polen, och av polacker. På vårt utmärkta bibliotek hittade jag den här. Wladyslaw Bartoszewski är en polsk intellektuell, som genomlevt större delen av Polens omvälvande utveckling under 1900-talet. Nu 85 år gammal skriver han om sina minnen med en obruten tro på människans goda sidor.

Åren 1940-1941 var Bartoszewski politisk fånge i Auschwits. Efter frigivningen deltog han i motståndsrörelsen och deltog i Warzawaupproret 1944. Under kommunistregimen fängslades han tre gånger, först vid två tillfällen under Stalintiden, och därefter 1981-1982 under Jaruszelskis krigstillstånd. Han arbetade på den katolska veckotidningen Tygodnik Powszechny, och undervisade i modern historia vid det katolska universitetet i Lublin. Åren 1972-1982 var han ordförande i den polska PEN-klubben. Han var Polens ambassadör i Wien 1990 – 95, och var 1995 samt 2000 – 2001 Polens utrikesminister. Bartoszewski spelade viktig roll för att normalisera förhållanden mellan Polen och Tyskland samt för relationerna med Israel. För sin aktiva hjälp för judar under andra världskriget fick han 1963 den israeliska utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken”.

Bartoszewski är författare till ett 40-tal böcker om bland annat Polens historia under och efter andra världskriget. På svenska finns dock endast den här boken som utkom 2007.

På den lilla klisterlappen längst ner till vänster står att läsa att boken givits ut med stöd av statens kulturråd. Detta tolkar jag som att om vi fått förlita oss till marknadskrafterna så hade boken aldrig kommit ut. Kan undra hur många intressanta böcker som kulturrådet kommer att stödja nu när marknaden klivit in i styrelsen.

Inga kommentarer: