onsdag 8 juli 2009

Reseförberedelser

I förberedelserna för den stundande resan till Budapest ingår som vanligt lite litteratur och film. Georg Sessler (det är han i rosa tröja) har skrivit en bok om sin familjs historia. Det är en skakande berättelse som är både välskriven och engagerande.

Susanne och Lajos Sessler, Georgs föräldrar har en blomstrande rörelse i Budapest innan kriget. Lajos är körsnär och de driver en pälsaffär med egen tillverkning. De har sonen Thomas född 1936, och en stor släkt i kring sig. De är judar men inte särskilt otodoxa. Före kriget fanns 800.000 judar i Ungern. De var väl integrerade i samhället, även om det under perioder förekom antisemitism bland den ungerska befolkningen. På den här länken finns bra information om judarnas historia i Ungern.

Ungern ansluter sig till Tyskland under kriget. Ungern fick efter första världskriget avträda en stor del av sitt tidigare territorium, och ser kriget som en möjlighet att återskapa Storungern. Efter Stalingrad vill dock den ungerska ledningen dra sig ur och kontakter tas med de allierade. Tyskland ockuperar då landet och avsätter regeringen som ersätts av de inhemska nazisterna, Pilkorsare. Det är nu som den mer aktiva förföljelsen av judar startar.

Familjen Sessler skall överleva kriget. Bilden är tagen 1944. Thomas bär den sexkantiga gula Davidsstjärna som var obligatorisk för alla judar. Thomas sänds bort till ett nunnekloseter i staden men blir där illa behandlad och de sista månaderna får han bo tillsammans med en kusin hos en familj i utkanten av Budapest. Georg tas om hand av ickejudiska bekanta till familjen. Susanne och Lajos lyckas var för sig hålla sig undan deportation och likvidation. Lajos är den enda överlevande manliga medlemmen i sin generation av släkten. Hans bröder och Susannes bror rapporteras som saknade vid ryska fronten.

Susanne bor en period i de skyddade husen i Pest. Hon har svenskt skyddspass men det rivs sönder av de pilkorsare som griper henne. Hon lyckas bli fri och skaffar sig genom kontakter en falsk ickejudisk identitet. Hennes föräldrar överlever också kriget i det getto som skapats i de judiska kvarteren i närheten av den stora synagogan.

Vid befrielsen återförenas familjen. De kan efter något år återstarta sin rörelse i mindre skala, men detta blir inte långvarigt. Den marionettregim som Sovjetunionen tillsatt konfiskerar firman 1949 och Lajos och Susanne får ta anställning i industrin. Lajos har svårt att förlika sig med sitt öde. Han håller inte tyst utan framför klagomål för den behandling han blivit utsatt för och blir därför gripen av säkerhetstjänsten och utsatt för tortyr. Efter Stalins död 1953 mildras förtrycket och Lajos släpps fri.

1956 försöker ungrarna frigöra sig från det sovjetiska förtrycket, men upproret slås brutalt ner. Familjen Sessler beslutar sig då för att fly. Sonen Thomas flyr först över till Österrike, och får sedan sällskap av resten av familjen. Familjen tillhör de ungrare som får en fristad i Sverige.

Vi har även sett på Kjell Gredes film, God afton Herr Wallenberg. Den handlar om Raoul Wallenbergs insatser i Budapest under 1944-45 för att rädda judar från SS och pilkorsare. Jag tycker inte att det är en särskilt bra film, trots 4 guldbaggar. Det är svårt även om man har lite kännedom om händelseförloppet att följa utvecklingen i filmen. Filmen hade vunnit på att vara mer dokumentär och lite mindre konstnärlig. Stellan Skarsgård gör som vanligt en bra insats, och vi ser även Erland Josephson i en roll som rabbin i Stockholm.

Inga kommentarer: