lördag 7 mars 2009

BenRiach Curiositas 10 y o

Heavily Peated. Det var den beskrivningen som fick mig intresserad. Vid ett besök i grannstaden slog jag till. Heavily Peated var den, dock inte upp till höjderna av Islays värsta rökare. Den är avrundad av lagring på sherryfat och har en lite söt efterton. Slår inte heller där mogna rökare som Lagavulin.

Det är dock en prisvärd välgjord single malt BenRiach erbjuder.
Artikel nr 10405, 389 kr.

Om destilleriet kan man läsa på whiskyguiden:
"Benriach grundades 1898 av John Duff & Company fem km söder om Elgin invid floden Lossie. Namnet kommer från en närliggande bondgård, Riach Farm och betyder "röda hjortens kulle". Destilleriet byggdes efter att ägarna rönt stora framgångar med Longmorn distillery. Dock visade det sig att sämre tider inte var långt borta och destilleriet blev tvungna att stänga redan 1900. Under de år som följde fortsatte de att använda mältningsanläggningen på Benriach för att förse Longmorn med mältat korn.

1965 köptes Benriach av The Glenlivet Distillers Ltd som en följd av ljusare tider för whisky. En omfattande renovering och upprustning gjordes där destilleriet praktiskt taget byttes ut. 1978 förvärvades destilleriet av Seagrams Distillers som senare kom att ingå i Pernod Ricard. 1985 ökades antalet pannor från två till fyra och den årliga produktionen steg från 2.500.000 liter till 3.500.000. Benriach är mycket populär inom blandindustrin då den anses blanda sig bra utan att sätta sin egen prägel på whiskyn. 1994 kom den första officiella utgåvan av Benriach single malt. Ett av få destillerier som har ett fullt fungerande mältningsgolv på området. planerna är att det ska startas upp igen sommaren 2006. Destilleriet lades i malpåse 2001 då lagren ansågs välfyllda.
Benriach Distillery Company Ltd, bestående av tre privatpersoner, köpte destilleriet av Chivas Regal i början på 2004. Kostnaden tros ligga på £5.4 miljoner. Benriach startade destillera igen under hösten 2004 . Billy Walker, initiativtagaren ser positivt på framtiden och menar att de välfyllda lagren gör att man snabbt kan komma ut på marknaden. Mellan åren 1993 och 1996 gjordes det på Benriach en rökigare variant som kom ut under 2004, Curiositas."

Inga kommentarer: