torsdag 26 februari 2009

Corleone - Il capo dei capi

Den italienska serien inspelad 2007 är baserad på maffialedaren Salvatore "Toto" Riinas liv och leverne som en av de mest kända maffialedarna. Han inledde sin karriär på 40-talet. Han hade blivit familjens överhuvud sedan hans far och lillebror omkommit i en olycka. Han vägrade acceptera sitt öde som fattig bondpojk, och valde den karriärväg som för många sicilianska ynglingar framstått som den mest naturliga, maffian. Han blir med tiden ledare för den Corleonska familjen, som genom taktiska manövrer och allianser blir en av de dominerande familjerna i Palermo.

Toto Riina stod bakom 100 - tals mord under sin tid som maffialedare. Bland de mest kända är morden på domaren Falcone. Han greps 1993 och sitter sedan dess fängslad på livstid. Han efterträddes som capo av sin ungdomskamrat Bernardo Provenzano. Denne lyckades hålla sig undan lagens långa arm ända till 2006 då han efter att ha varit efterlyst i 43 år kunde gripas i ett slitet stenhus utanför Corleone.

Serien består av åtta avsnitt med nästan 10 timmars speltid. Jag har nu sett de två första delarna och hunnit fram till mitten av 60-talet. Maffian infiltrerar via korrupta politiker byggindustrin i Palermo. Stora pengar satsas på att bygga bostäder och offentliga byggnader. Strider utbryter mellan olika familjer för att komma åt de största köttbenen. Corleonefamiljen lyckas hålla sig utanför de direkta striderna. De drar sig tillbaka till sina hemtrakter. Toto Riina och hans kamrater blir där tagna av polisen och åtalas för mord, men domstolen frikänner dem i brist på bevis.

Det är välspelat och väl regisserat. Det är ingen skönmålning utan brotten skildras så grymma som de är. Mot den kriminella sidan står de goda hjältarna. Här representerade av Totos barndomskamrat Biagio Schiró, som väljer en annan bana. Han blir polis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har hört talas om den här serien. Du rekommenderar alltså?

Bogey sa...

Ja efter att endast ha sett en fjärdedel tycker jag att den är klart sevärd.