tisdag 5 augusti 2008

Real Alcazár

Real betyder kunglig, vilket innebär att det finns ett antal kungliga fotbollslag i Spanien. I Sverige finns bara ett - Kungliga Djurgården. Alcazár är ett arabiskt låneord i spanskan och betyder palats. Det kungliga palatset således. Det skall även vara det äldsta ännu fungerande kungliga palatset i Europa. Palatset ägs av Sevilla stad, men den kungliga familjen har nyttjanderätt över de delar av palatset som är privata.

Redan på 900-talet bygger den förste kalifen av Andalusien ett palats på denna plats. Palatset utvidgades av hans efterföljare, men det palats som i dag finns här är byggt av Pedro I, som på 1300-talet gjorde en radikal ombyggnad. Denne kristne kung anlitade moriska hantverkare och den stil som syns på bilden har sina rötter i den moriska kulturen. Byggnadsstilen kallas mudejar. På bilden syns Patio de las Doncellas, flickornas patio med sina stuckaturer av gips.

Real Alcazar är en av de stora sevärdheterna i Sevilla. Det är en stor anläggning som tar sin tid att bese. Utanför byggnaden finns en enorm trädgårdsanläggning i morisk stil. Real Alcazar är populär fotoplats för brudpar. Det finns oändligt med fina bakgrunder för ett lyckligt brudpar.

Inga kommentarer: