söndag 3 augusti 2008

Katedralen i Sevilla

Katedralen i Sevilla är Europas största. Den började byggas 1401 och stod klar hundra år senare. På platsen fanns tidigare en moské byggd på 1100-talet. Av denna återstår i dag klocktornet La Giralda som ursprungligen var moskéns minaret, samt apelsinträdgården, Patio de los Naranjos, där muslimerna tvagade sig innan de gick in i moskén.

Det är en mäktig katedral, med många sidokapell. Det skulle vara intressant att se hur den används vid gudstjänst. Även om religiositeten är större i Spanien än här har jag svårt att föreställa en fylld katedral. Jag antar att endast visa delar används, t ex Capilla Mayor, och den lilla församlingskyrkan på hörnet.

Med en temperatur på närmare 40 grader, var det väldigt svalt och skönt att vandra kring i katedralen. Här finns även Columbus grav, ett monument som tillkom på 1800-talet. Jag antar att detta är ett uttryck av en vid den här tiden uppblommande nationalism, i likhet med vår egen göticism som hade sin blomstringstid vid samma tidpunkt.

Det blev ingen tornuppstigning i La Giralda för oss. Utsikten utöver staden skall vara enorm, men trötta ben är trötta ben. Det blev en avkopplande stroll i Patio de los Naranjos i stället, och agua sin gas inhandlad i automat för en euro.

Inga kommentarer: