fredag 25 april 2008

Göteborgsproggen

Jag beställde lite film och Pluras bok från CDON, och snubblade då på den här utgåvan från MNW, som kom 2007. Här finns ljuva minnen från min tid i Göteborg på 70-talet, där Sprängkullsgatan 19 var stamhaket. Det var där de spelade, alla banden i Göteborgsproggen. De flesta gav ut sina plattor på det lokala bolaget Nacksving, som hade Tommy Rander som förgrundsfigur.

Nationalteatern och Nynningen var de mest namnkunniga namnen. Björn Afzelius anslöt senare från Skåne. Motvind hette ett lokalt förortsband från Hammarkullen. Gitarristen Janne Brynstedt* kom senare att spela tillsammans med just Afzelius.

Det fanns även rent politiska band som Knutna Nävar, KPML(r):s flaggskepp i musiken. Med på skivan finns pekoralen Lär av historien, baserad på John Fogertys Proud Mary. Här fanns trubaduren Dan Berglund med stark vänsteranknytning och med flera starka visor på sitt samvete. En av dessa, Våren i Backadalen har förresten gett namn åt gruppen Zyrenka som ni finner i bloggrollen.

Bilden på omslaget härrör från uruppförandet av en musikteater baserad på B Travens böcker om indianernas kamp i Mexico. Detta ägde rum vid Musik i Siljan något av de första åren på 70-talet. Jag såg en senare föreställning på Konserthuset i Göteborg. På bilden syns Nynningen, delar av det som senare skulle bli Tottas Bluesband. Mannen längst till vänster är skådespelaren Anders Lönnbro. Numera kanske sonen Harald Lönnbro är mer känd, bl a från nya Bullerbybarnen och Hem till byn. I mitten sitter Thomas Forsell, som sjöng i Nynningen. Det barn som står längst fram kan möjligen vara Gry Forsell, dottern känd från TV 4 och Mix Megapol.

* Rättat 2008-06-26 efter påpekande av Tobbe.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett litet tillrättaläggande. Juris Salmins spelade inte med Björn Afzelius möjligtvis något jammande någongång. Det var Janne Brynstedt som anslöt sig till Björn Afzelius Band och senare Globetrotters. Juris Salmins seglade vidare med Motvind. Juris heter idag Jack McGuinness och styr ett storband som heter Jack McGuiness and the Hot Bullets. Men även Motvind har börjat röra på sig igen.

Bogey sa...

Minnet sviker en gammal man. Vist var det Janne Brynstedt som spelade med Affe. Kul att höra att Motvind är på gång igen.

Anonym sa...

Japp, och Motvind kommer att göra ett par unika framträdanden den 14-15 November 2008.

Motvind är inbjudna att spela på Sky Highs 30-årsjubileum på Musikens Hus i Göteborg!

Anonym sa...

... och om nån undrar hur Jack McGuinness and the Hot Bullets låter...

www.hotbullets.eu