söndag 18 november 2007

Stoofvlees flamländsk köttgryta - en variant

Inspirerad av ett recept på Belgodelis hemsida blev söndagens köttgryta en variant av den flamländska grytan Stoofvlees. Belgodeli är ett företag som specialiserat sig på att importera delikatesser från Belgien. De importerar bl a den öl som jag berättade om i förra inlägget.

Köttgrytan kokas i öl. Belgodeli rekommenderar ett kloster- eller trappistöl. Jag ville dock inte koka bort mina dyrbara trappister så jag valde en Bishops Finger köpt på ICA. Jag fick också byta ut lite andra ingredienser då avståndet till Belgodelis återförsäljare är lite för långt. Belgisk senap fick bli dijonsenap, och den belgiska siropen byttes mot svartvinbärsgelé. Gott blev det i a f tyckte både jag och resten av familjen


Ingredienser:
1 kg högrev skuren i bitar 3 x 3 cm
1 stor gul lök som grovhackas
12 torkade katrinplommon
0,5 l mörkt öl
1 msk vinäger
1 msk dijonsenap
1 msk svart vinbärsgelé
1 tärning oxbuljong
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
peppar och salt

Klipp itu katrinplommonen och låt dem dra i 1 dl öl. Bryn köttet väl i omgångar i smör och lägg över det i en stor gryta. Salta och peppra. Bryn löken i samma panna och häll över köttet. Lägg i lagerbladet, timjan, vinäger, senap och buljongtärningen. Häll över katrinplommonen med spadet och resten av ölen, köttet ska nästan täckas. Låt grytan koka upp och sjuda 1,5 - 2 timmar. Kolla köttet, det ska vara så mört att det går att dela på en köttbit med en gaffel.
Rör i gelén och red av alldeles innan servering med Maizena mörk redning.

Servera med kokt potatis och sallad. Måltidsdrycken blev i dag kranvatten, men skulle en annan dag kunnat vara Leffe Blonde.

Inga kommentarer: