måndag 3 september 2007

Gulyás léves

Jag tänkte jag skulle vända ett nytt blad på den här bloggen och börja matblogga. Hösten är soppornas och grytornas tid lika väl som sommaren är grillandets säsong. När det blir lite kallt och blåsigt är det gott att värma sig med en mustig soppa eller gryta. Vi håller oss kvar i Ungern ett tag till.

Gulyás är inte det samma som gulasch i Sverige. Det är en soppa, gulyás léves. Vill man ha köttgryta i Ungern får man beställa pörkölt. Jag vill dock varna för pacalpörkölt. Den är gjord på komage som till konsistensen påminner om gummi.

Så här brukar jag göra min gulyás léves. Jag använder oxkött, framdelskött med långa fibrer. Det kan heta märgpipa, högrev eller bog som styckningsdel. Jag brukar laga lite rejält så att det räcker till 6-8 personer, eller så det blir över till matlåda. Soppor och grytor brukar tjäna på stora kok och det smakar minst lika bra dagen efter.

Ingredienser:

1 kg nötkött - kokkött
50 g margarin
1 stor lök eller 2 mindre
1 msk paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 klyfta vitlök
2 bukjongtärningar
2 röda paprikor
2 tomater
8-10 potatisar
salt

Skär köttet i bitar 3-4 cm. Hacka löken fint. Smält fettet (i Ungern använder man ofta ister men det hoppar jag över) Stek löken tills den är genomskinlig. Den skall inte ta färg. Strö över paprikapulvren, det vanliga och det starka. Sänk värmen och stek löken lite till under omrörning.
Lägg i kötten och tillsätt den pressade vitlöken och spiskumminen. När köttet brynts häll över vatten så det täcker och tillsätt buljongtärningarna. Avsmaka med salt. Buljongtärningarna innehåller ju mycket salt så det är inte säkert att det behövs i det här skedet. Låt soppan puttra under lock c:a 1 timme.
Under tiden skalas potatisen och tärnas i samma storlek som köttet. Paprikan rensas från frön och hinnor och strimlas. Tomaterna hackas grovt.
Lägg i detta i soppan när c:a en timme gått. Fyll på med vatten. Smaka av om ytterligare salt och kryddning behövs. Koka till potatisen är mjuk och köttet är helt mört.

Det här är en rätt som innehåller allt. Ev kan man servera en sallad som förrätt eller en brödbit till soppan. En ungrare skulle säkert servera soppan med klimp i men det har inte fallit mig i smaken. En öl av pilsnertyp passar utmärkt som måltidsdryck.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tips Bogey. Jag är uppväxt i en whiskyfamilj, med en pappa och en brorsa som till och med startat klubbar och haft sig om just whisky. Själv tycker jag att det smakar så jävla illa att jag blir grinfärdig av bara doften. Du tror inte att det går lika bra med gin & tonic, en sju, åtta stycken?

Bogey sa...

Sju, åtta stycken gin & tonic kan nog knocka vilken förkylning som helst. För att klara av halsfluss och difteri krävs dock en rejäl maltwhisky.