onsdag 29 augusti 2007

Varning för Mynthuset

Det började med att jag fick ett erbjudande om att köpa ett mynt och ett frimärke utgivet mitt födelseår. Det var ett erbjudande som gick ut till blivande 50-åringar. Det tyckte jag lät käckt så jag beställde. Fick ett tjusigt inramat mynt och frimärke med Gurra VI.

Efter en tid fick jag ett nytt erbjudande. Man kunde få köpa enkronor av silver från Oscar II. Priset var en spottstyver och man beställde via internet. När jag gjort denna beställning skickades jag vidare till nästa erbjudande. Sveriges första femkrona i silver från 1935. Även detta till ett överkomligt pris. Jag fick mina mynt, betalade och var nöjd och glad så långt.

Efter ytterligare några veckor dök det upp en avi om ett paket som fanns för avhämtning. I paketet fanns någon form av samlaralbum och mynt nr 2 i serien Europas silverarv. Jag gratulerades till att ha gjort ett sådan gott val. Vilket val och var var i såfall mynt nr 1?

Kontakt togs med Mynthusets kundtjänst. De kollade i sina datorer och där hade jag en beställning på serien Europas silverarv. Första myntet var silverfemman från 1935. Utan att det hade framgått på något sätt var min beställning av femkronan ett abonnemang på en hel serie mynt. Jag förklarade att jag inte var intresserad av detta. Jag talade även om vad jag tyckte om denna form av marknadsföring och bad att bli avlägsnad från Mynthusets kundregister. Det var inte några problem. Jag skulle bara sända paketet tillbaka till Mynthuset som svarspost. Detta gjordes omgående.

Nu var inte sagan slut där. Det började komma erbjudanden om köp av diverse jubileumsutgåvor med några veckors mellanrum. Jag låg uppenbarligen kvar i kundregistret. Det blev lite extra material till pappersinsamlingen, men vem bryr sig om det. Det kommer så mycket reklam ändå.

Då började telefonförsäljarna att ringa. Den förste en man men lätt skånsk brytning talade hurtfriskt om vilket fantastiskt erbjudande just jag som gammal kund kunde få. Europas Silverarv. Jag skulle för en mindre summa kunna få första myntet i samlarserien, en silverfemma från 1935. Häpp! Något irriterad men ändå vänligt talade jag om för mannen om mina erfarenheter av företaget och att jag inte alls ville ha ytterligare en femkrona från 1935. Jag berättade även vad jag tyckte om Mynthusets försäljarteknik och bad slutligen om att en gång för alla bli struken ur deras kundregister.

Det har nu gått c:a 2 veckor sedan detta telefonsamtal. I kväll ringer en gräbba med bred Malmödialekt och undrar om jag är intresserad av ett erbjudande från Mynthuset. Far och flyg. Men jag lyckade behärska mig igen. Jag bad vänligt men bestämt att få bli lämnad i fred av företaget. Det skall bli spännande att se vad som händer härnäst.

Och nu avreagerar jag mig här. Det är tur man har en blogg. Jag vill samtidigt varna alla för Mynthuset. Handla inte där. De släpper aldrig greppet om dig.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det va kul att läsa om dina pro jag håller fullständigt med dej, har x samma pro med dom ,ringe f-n på sönag kväll jag sa u för 2år sedan idag ringde en skåning igen sa samma sak stryk mej ,, så går nu i väntans tider
Ha de bra
M.V.H klint

Anonym sa...

Hej!

De verkar farliga. Beställde en gammal femkronorssedel. Det verkade skumt redan från början med 49 kronors frakt + 50 kr i förseningsavgift.
Sen fick jag plötsligt ett nytt paket som jag aldrig beställt.
Riktiga svin verkar det som.

Anonym sa...

Mynthuset säljer ju mynt det finns mängder av till hutlösa överpriser, och lockar med överdrivna beskrivningar så att man ska tro att det är något mycket speciellt med det man får.

"En viktig del i Europas silverarv"

"60-150 år gamla originalmynt"

"Mynt utgivna under flera av de mest berömda monarkerna i Europa"

"Samlingen ger dig en komplett historisk dokumentation av vår svenska historia som både är intressant och viktig att bevara. Samlingen börjar med Oscar II:s motiv."

Ett jubileumsmynt med Gustav V är bara värt några tior, men säljs av mynthuset för 390 kr.

Deras egna präglingar skryter de med ha "bästa samlarkvalitet - proof", men för seriösa samlare är dessa "medaljer" bara värda materialets skrotvärde. Akthetscertifikaten och "ägarbevisen" är endast marknadsföringstrick, och bara att kasta. Mycket vanliga mynt förfalskas ju inte, och ägarbevis kan inte kopplas till ett specifikt mynt (och vem skulle komma på tanken att vilja ha ett ägarbevis till vanliga mynt man har i börsen?)

Anonym sa...

Hej. Har precis returnerat ett paket från mynthuset som jag inte beställt, helt otroligt att dom bara blindskickar paket. Vi har varit med i nixregistret i många år och aldrig varit i kontakt med någon säljare, funderar på att ko anmäla dom, för vi är nog inte dom enda som fått oönskade paket. Dom kanske hoppas att man inte ska orka skicka tillbaka skräpet.Mvh Rogga

Anonym sa...

Läs villkoren - där står det alltid vad man beställer

Bogey sa...

Nej min anonyme läsare. Mynthuset redovisar inte vad man beställer. Om de inte ändrat sin marknadsföring på senare tid. Det var två år sedan jag skrev det här inlägger, och det är märkligt att jag får så många kommentarer så långt efteråt. Mynthuset fortsätter att lämna missnöjda kunder efter sig.

Anonym sa...

Har liknande problem med detta bolag, fick ett erbjudande om att få köpa en krona för just en krona,( någon sortsjubileumkrona) dum som man e så nappade jag, fick en faktura på 20 kr 1 kr för kronan och 19 för frakten... Aja det e väll ok tänkte jag och betalade.. någon vecka senare fick jag en försändelse på posten om att jag hade ett brev att hämta från mynthuset vilket jag sket i.. några veckor senare dyker en påminelse faktura upp av ett mynt jag inte hade bett att få. när jag ringer kundtjänst vilket man fick vänta 30 min för så säger dom att dom har skickat ut 3!!! mynt!! jag har bara fått min krona och en krona på 20 kronor och en faktura på 519 kr!!!! Kan meddela att chefen heter Björn Fausa och detta bolag är ingenting man ska beblanda sig med!!!

Bogey sa...

Den här länken tycker jag visar på samma sak som jag skriver om, nämligen att Mynthuset inte är ett seriöst företag.

http://www.cint.se/debatt/ShowPostFlat.aspx?PostID=25312

Anonym sa...

mynthuset/myntverket
är samlare av svenska guldmynt sedan 30 år. den soppa som är sen 10 år är skandallös. det börjsde med att finska myntverket köpte upp
svenska myntverket. i samma veva
bildades svenska mynthuset (förvillande likt svenska
myntverket med loggan). dit slussades beställare av nyutgivna guldmynt, bl a undertecknad. sedan dess har jag bombats av skandalösa erbjudanden, fantasipriser vill jag säga. ägarna till mynthuset är
samma som ägarna till svenska o finska myntverket. det hela är en egentligen en följd av privatisering av statliga bolag.
numera är man som tur är återhållsam med utgivning av jubileumsmynt. men erbjudanden trots upprepade påstötningar om
strykning från registret får jag tydligen leva med.
bengt

Camilla sa...

Vilken tur att jag hittade din blogg! Avskyr telefonförsäljare! Hade lagt in en beställning till mynthuset "minnesprägling" av Bernadottes 200års jubileum...tänkte ge till min son eftersom jag har minnesmynt från min uppväxt... Hur som helst så strulade det...det kom upp en ruta att mitt postnummer inte existerade... Började ana orod och googlade mynthuset..det var så jag kom till din blogg!