tisdag 24 juli 2007

Semesterminnen 1

Varnhems kyrka

På vägen ner mot Halland stannade vi till vid Varnhems kyrka. Det är en plats som dallrar av historia. Redan på 1040-talet byggdes här en kyrka. Den äldsta stenkyrkan utanför Skåne. Denna kyrka som låg på en liten höjd ovanför nuvarande kyrka håller nu på att grävas ut. Det fanns innan denna kyrka en träkyrka på platsen och åtminstone från 900-talet har platsen använts som kristen begravningsplats.

Omkring 1150 grundades Varnhems kloster av cicsterciensermunkar från Alvastra. 1234 eldhärjades klostret och las i ruiner. Birger Jarl m fl finansierade en återuppbyggnad och klostret blev ännu ståtligare. Birger Jarl är liksom ett antal andra riksföreståndare och kungar begravda i kyrkan.

Klostrets ägor konfiskerades av Gustav Vasa år 1527. I nordiska sjuårskriget lät danskarna bränna ner klosterbyggnaderna. Endast kyrkan restaurerades på 1600-talet av Magnus Gabriel de la Gardie, som även lät bygga ett mausoleum för sin familj.

Den unge Arn från Jan Gullios böcker växte upp i Varnhems kloster. Det var här han fick sin utbildning inte bara andligt och intellektuellt, utan även i stridskonst. Arn-böckerna har skickligt använts i marknadsföringen och har bidragit till en ökad turistström till Varnhem och de andra orter som skildras i böckerna. Du kan läsa mer om detta här http://www.arnmagnusson.se/

Tillägg 2007-07-29: Hittade på lite mer intressant material om Varnhem på den här sidan http://wadbring.com/historia/index.htm

Inga kommentarer: